Witajcie. Postanowiłem napisać ten temat, bo wiem że są tutaj osoby, które chętnie służą radą i pomocą.
Projekt, o którym wspomniałem z tytule, to z założenia strona www umożliwiająca pobieranie/słuchanie oraz wrzucanie piosenek wydanej na licencji na to pozwalającej. I tak więc znajdzie się tu w przyszłości muzyka niezależna, która niejednokrotnie przewyższa poziomem komercyjne "hity".
Skrypt postanowiłem napisać autorski. Powodem takiej decyzji były dwa czynniki: chęć samorozwoju oraz brak skryptu spełniającego wszystkie moje wymagania.
Całość oparta jest na frameworku CakePHP, wraz z takimi komponentami jaki:
- Bootstrap
- JWPlayer - pełniący rolę odtwarzacza
- czcionki od Google Fonts
- ikonki FontAwesome
Aktualnie mogę przedstawić parę elementów, które są już w jakimś stopniu ukończone. Oto one
1. Wyświetlanie utworów z danej kategorii
Tutaj w celu zmniejszenia obciążenia przeglądarki, odtwarzacz pokazuje się dopiero w momencie naciśnięcia na przycisk "Odtwórz - Tytuł".
2. Wyświetlanie pojedynczego utworu
3. Podstrona "O Nas" - czyli ogólny zarys koncepcji strony
Za dużo tego nie ma, jednak konsekwentnie tworzę nowe funkcjonalności oraz rozszerzam te istniejące. Całość może nie wygląda super, jednak chciałem uzyskać wygląd minimalistyczny. Czy poszedłem dobrą drogą - to zostawiam Waszej ocenie.
Przed ukazaniem się strony w sieci muszę jeszcze napisać takie moduły jak:
- konta użytkowników
- panel administratora
- tworzenie/zarządzanie własną stroną w zakładce "Twórcy"
- zakładka kontakt
- moduł wysyłania utworów na serwer - z tym będzie chyba najwięcej pracy.
Wszystkie opinie oraz uwagi były, są i będą mile widziane. Pozdrawiam i przepraszam za błędy w tekście - to już 2:10.