czesiek_poznanski napisał/a:Na Windows 8 zdecyduję się dopiero wtedy, kiedy zamienię laptopa na takiego z dotykowym ekranem... wcześniej wydaje mi się to zupełnie bezcelowe ;/
Nie wiem, czy warto. Dotykowy przyda się na pewno w aplikacjach Metro, ale ja po okresie sie sierpień - październik już z nich nie korzystam. Większość wygląda ładnie, bo po prostu przedstawia zdefiniowane przez nas informacje na pulpicie Metro. Mogę zapewnić Cię, że to się nudzi po dłuższym czasie. Obecnie nie mam zainstalowanej żadnej aplikacji w tym "trybie". Ustawiłem sobie samoczynne logowanie zaraz na desktopowy pulpit a po wywołaniu tego drugiego, w środowisku Metro, wyrzuca mi listę aplikacji zainstalowanych na komputerze, czyli coś na wzór starej opcji
Start -> Wszystkie programy.
Na tablety Windows 8.1 (nie RT) wygląda schludnie, jednak poza środowiskiem Metro jest mało praktyczny. To nie problem podłączyć np. mysz na USB, jednakże mały ekran razi już na starcie, kiedy przyzwyczajeni jesteśmy do monitorów/telewizorów pracując w systemie Microsoftu, zaś edycja czcionek jest czasochłonna i w finale nie wygląda to ładnie.
SPOJLER
Nie przepadam za zielonym robotem. Gdziekolwiek nie bawiłbym się tabletem działającym na systemie Android, wszędzie klatkował. Nie były to oczywiście drastyczne, ale zauważalne dropy. Razi mnie to, bo tablety (np. Galaxy TAB) jako sprzęt fizyczny to nie śmiecie, a mimo wszystko powinny sobie jakoś radzić po dłuższym użytkowaniu. Piszę tak, bo wszystko co macałem było dostępne zazwyczaj na stoisku w marketach, gdzie ludzie mają prawo na żywo obejrzeć i przetestować sprzęt. Puste urządzenie będzie działać bez problemu, aczkolwiek zwykły użytkownik prędzej czy później osiągnie "ten próg", kiedy to jego tablet wykorzysta większość oferowanej pojemności. Na telefony? Trudno jest mi stwierdzić, lecz z doświadczenia bez high-enda bym w ogóle nie sięgał po ten system./SPOJLER
A swoją drogą, dziś zassałem wszystkie aktualizacje dla systemu Windows 8.1 Pro w wrsji x64. Było ich około 20 o łącznej wadze ~600Mb. Prawie wszystkie tyczyły się procesorów obsługujących architekturę 64-bit. Wygląda na to, że coś się ustabilizowało bo czuję lekką "świeżość" w działaniu systemu. Z zewnątrz pobrałem też fixa na mysz, gdyż w BF4 gubiła DPI.