Forum dla administratorów stron WWW i developerów

Witaj!

AdminZone.pl to miejsce w którym możesz dowiedzieć się jak szybko i skutecznie wypromować swoją stronę WWW, zachęcić użytkowników do wypowiadania się i aktywnego udziału w życiu takiej strony.
Dołącz do naszej społeczności aby w pełni korzystać z usług oferowanych przez AdminZone.pl
Zaloguj się
lub
Zarejestruj się
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13

Awatar użytkownika
kaaleth
Stały użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Windows 8 - opinie, dyskusje, info

20 paź 2013, 14:57

Nie jest wymagane. Sam cały czas używam lokalnego, bo nie chcę mieć żadnej integracji pozostałych zasobów z systemem. Wrażenia... W sumie niczego nie brakuje, moim zdaniem tak powinien wyglądać Windows 8.

Teoretycznie ujmując, Windows 8.1 poza kosmetyką nie wnosi niczego więcej. Pulpit metro może od teraz mieć własną tapetę; Kafelki na ów pulpicie dostępne są już nie w 2 a 4 rozmiarch (doszedł mały oraz duży); Start Metro rozwija się do dołu, a nie do prawej; Jeśli już mówimy o starcie, to na desktopowym pulpicie pojawiła się ikona Windowsa, która pozwoli przełączyć się między pulpitami; W trybie metro ekran można podzielić na 4 części, a nie na 2 jak w przypadku Windows 8.

No dobra, jeśli ktoś jest tak wybredny to powiem, że:
- doszło kilka (jak dla mnie) zbędnych aplikacji Metro (głównie informacyjnych).
- SkyDrive został zintegrowany z systemem.
- nowy IE11, który posłużył mi za ściągnięcie Google Chrome, acz w trybie Metro jest całkiem przyjemny :>

Awatar użytkownika
Macsch15
Administrator
Kontaktowanie:

20 paź 2013, 15:37

Można ustawić "standardowy" pulpit na stałe aby ten metro nie pałętał się pod rękami?

Awatar użytkownika
kaaleth
Stały użytkownik
Kontaktowanie:

20 paź 2013, 19:47

W standardzie nie ma funkcji typu "Wyłącz interfejs metro". Sugerowałbym rozejrzeć się za jakąś aplikacją umożliwiającą zainstalowanie klasycznego menu start. Tylko tyle mogę podpowiedzieć, bo mi nowe środowisko przypadło do gustu ;)

Awatar użytkownika
Trace
Stały użytkownik

Autor tematu

20 paź 2013, 20:06

Można włączyć pulpit jako domyślny, uruchamiany przy starcie, zamiast Metro. Chyba o to chodziło, a nie całkowite wyłączenie Metro ;).

Awatar użytkownika
kaaleth
Stały użytkownik
Kontaktowanie:

20 paź 2013, 22:34

Potwierdzam. W zasadzie, gdyby się uprzeć, wystarczyłoby przestawić ów opcję i zainstalować coś, co zastąpiłoby menu Start na domyślny, znany z poprzednich systemów. W jakimś stopniu środowisko Metro na pewno byłoby "schowane", bo lista ta rozwija się za pomocą kliknięcia myszką bądź klawiszem Windows na klawiaturze - w takim wypadku możliwość przełączania się między tymi ekranami byłaby trochę utrudniona, choć na chama wciąż można byłoby się tam dostać ;) .

Awatar użytkownika
Trace
Stały użytkownik

Autor tematu

21 paź 2013, 16:39

Już na Windowsie 8.0 miałem zainstalowany klasyczny Menu Start od iObitu i on właśnie oferował też wyłączenie Metro.

Awatar użytkownika
kaaleth
Stały użytkownik
Kontaktowanie:

21 paź 2013, 17:48

Czyli da się za sprawą zewnętrznych narzędzi. ;) Więcej nie wiem, bo mi środowisko Metro przypadło do gustu.

Awatar użytkownika
Macsch15
Administrator
Kontaktowanie:

22 paź 2013, 15:42

kaaleth napisał/a:
- nowy IE11, który posłużył mi za ściągnięcie Google Chrome, acz w trybie Metro jest całkiem przyjemny :>

Cudo, mimo że napisane pewnie względnie niedawno przez ekipę MS w teście HTML5 wynik dalej gryzie ziemie i jest na poziomie Opery 12.10 (opera ma więcej).

Awatar użytkownika
czesiek_poznanski
Użytkownik

08 lis 2013, 15:25

Na Windows 8 zdecyduję się dopiero wtedy, kiedy zamienię laptopa na takiego z dotykowym ekranem... wcześniej wydaje mi się to zupełnie bezcelowe ;/

Awatar użytkownika
Macsch15
Administrator
Kontaktowanie:

08 lis 2013, 23:04

Na tabletach wolę androida.

Awatar użytkownika
kaaleth
Stały użytkownik
Kontaktowanie:

29 gru 2013, 1:42

czesiek_poznanski napisał/a:
Na Windows 8 zdecyduję się dopiero wtedy, kiedy zamienię laptopa na takiego z dotykowym ekranem... wcześniej wydaje mi się to zupełnie bezcelowe ;/

Nie wiem, czy warto. Dotykowy przyda się na pewno w aplikacjach Metro, ale ja po okresie sie sierpień - październik już z nich nie korzystam. Większość wygląda ładnie, bo po prostu przedstawia zdefiniowane przez nas informacje na pulpicie Metro. Mogę zapewnić Cię, że to się nudzi po dłuższym czasie. Obecnie nie mam zainstalowanej żadnej aplikacji w tym "trybie". Ustawiłem sobie samoczynne logowanie zaraz na desktopowy pulpit a po wywołaniu tego drugiego, w środowisku Metro, wyrzuca mi listę aplikacji zainstalowanych na komputerze, czyli coś na wzór starej opcji Start -> Wszystkie programy.

Na tablety Windows 8.1 (nie RT) wygląda schludnie, jednak poza środowiskiem Metro jest mało praktyczny. To nie problem podłączyć np. mysz na USB, jednakże mały ekran razi już na starcie, kiedy przyzwyczajeni jesteśmy do monitorów/telewizorów pracując w systemie Microsoftu, zaś edycja czcionek jest czasochłonna i w finale nie wygląda to ładnie.

SPOJLER
Nie przepadam za zielonym robotem. Gdziekolwiek nie bawiłbym się tabletem działającym na systemie Android, wszędzie klatkował. Nie były to oczywiście drastyczne, ale zauważalne dropy. Razi mnie to, bo tablety (np. Galaxy TAB) jako sprzęt fizyczny to nie śmiecie, a mimo wszystko powinny sobie jakoś radzić po dłuższym użytkowaniu. Piszę tak, bo wszystko co macałem było dostępne zazwyczaj na stoisku w marketach, gdzie ludzie mają prawo na żywo obejrzeć i przetestować sprzęt. Puste urządzenie będzie działać bez problemu, aczkolwiek zwykły użytkownik prędzej czy później osiągnie "ten próg", kiedy to jego tablet wykorzysta większość oferowanej pojemności. Na telefony? Trudno jest mi stwierdzić, lecz z doświadczenia bez high-enda bym w ogóle nie sięgał po ten system.
/SPOJLER

A swoją drogą, dziś zassałem wszystkie aktualizacje dla systemu Windows 8.1 Pro w wrsji x64. Było ich około 20 o łącznej wadze ~600Mb. Prawie wszystkie tyczyły się procesorów obsługujących architekturę 64-bit. Wygląda na to, że coś się ustabilizowało bo czuję lekką "świeżość" w działaniu systemu. Z zewnątrz pobrałem też fixa na mysz, gdyż w BF4 gubiła DPI. :lol:

Awatar użytkownika
kaaleth
Stały użytkownik
Kontaktowanie:

31 gru 2013, 1:18

Zmiany w przyszłych wersjach Chrome w trybie ,,Metro'' (czyt. transformacja okienkowej konkurencji w Chromebooka).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Macsch15
Administrator
Kontaktowanie:

31 gru 2013, 10:21

To już jest maksymalna wielkość okna?

Awatar użytkownika
kaaleth
Stały użytkownik
Kontaktowanie:

31 gru 2013, 11:24

Nie. To już ja sobie tak zrobiłem. Maksymalizacja wygląda tak:

Zrzut ekranu (11).png

Wygląda na to, że brakuje (chyba) jeszcze możliwości zmiany tapet "pod przeglądarką" oraz obszaru powiadomień - możliwe, że ten został ukryty, gdyż jeszcze nie sprawdzałem powiadomień. Na linuksie taki pasek chowa się automatycznie gdzieś pulpicie.

Screenshot 2013-12-31 at 02.17.09.png

Całość działa baaaaaaaardzo stabilnie. Jestem ciekawy dalszych postępów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Macsch15
Administrator
Kontaktowanie:

31 gru 2013, 11:30

Wydawało mi się czy firefox też ma już obsługę metro?

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13