To zależy. Jako tako w wymagających aplikacjach różnicy nie zobaczysz, choć w niektórych segmentach samego systemu wydaje się działać lepiej. Aplikacja "Start" (celowo nie będę wspominać o klasycznym "pasku") przełącza się błyskawicznie. Również minimalizacja czy przenoszenie aplikacji przystosowanych do Metro UI działa bez żadnych spowolnień. Programy, które uruchomiliśmy za pierwszym razem i zamknęliśmy, za 2-gim, czy 3-cim razem startują znacząco szybko.
Na początku być może przyzwyczajenie do Metro UI sprawia drobne problemy, ale po 2-3 dniach dłuższej nawigacji po systemie, interfejs staje się naprawdę przyjemny. Ktoś tu wspomniał o tym, że Windows 8 skierowany jest raczej w kierunku tabletów. No i tutaj muszę przyznać rację, ale nie do końca. Po instalacji świeżo systemu, mamy możliwość usunięcia wszystkich aplikacji Metro tj. Sport, Sklep, Zdjęcia i inne (ew. pogodynkę można zostawić

). One się nie sprawdzają, ponieważ żeby z nich korzystać, trzeba się naprawdę namachać kursorem. Ale...
Kafelki są naprawdę w porządku. Na Starcie możemy wszystko pięknie zamieścić i wcale nie tworzy się bałagan. Natomiast co do szybkiego wyłączania to podpisuję się tutaj i potwierdzam takowe działanie. System wyłącza się w mgnieniu oka. Gdzieś czytałem, że odbija się to na zasilaniu, ale nie zauważyłem żadnych problemów. Funkcję takową możemy wyłączyć w panelu sterowania, lecz nie zagłębiałem się jeszcze w to.
Według mnie teorie wygłaszane na temat "Co 2-gi system MS jest lepszy", w tym przypadku są nie na miejscu.
// Cóż, być może. Ja nie korzystałem z upgrade. Po prostu zainstalowałem na nowo.